Co nejvíce škodí játrům: potraviny, alkohol a skryté hrozby

Co nejvíce škodí játrům: potraviny, alkohol a skryté hrozby čec, 8 2025

Představte si, že vaše játra s vámi pracují každý den a nepřetržitě filtrují krev, zpracovávají živiny, odstraňují škodliviny a vytvářejí látky potřebné pro život. Málokdo tuší, že játra toho stihnou víc než kdejaký pracovník v továrně – a přitom tak málo lidí skutečně ví, co jim nejvíc škodí. Není to jen alkohol, kterého se každý bojí. Znám spoustu lidí, kteří jsou přesvědčeni, že pokud si nedají panáka každý večer, nemají problém. Jenže moderní život ukrývá rizika i v předpřipravených potravinách, některých lécích nebo prostě ve špatných návycích. Játra si o pozornost neříkají bolestí ani jinými viditelnými příznaky, dokud už není dost pozdě. Schválně, víte, kolikrát si vaše játra denně poradí s toxiny ještě dříve, než se najeví první problém třeba na vaší pleti nebo v únavě? Někdy mám pocit, že kočka Lulu má rozumnější stravu než spousta mých známých. Takže se pojďte podívat na to, co vlastně játra nejvíc ničí, na co si dávat bacha a jak je udržet v co nejlepší kondici.

Největší nepřátelé jater: Na čem opravdu záleží

Některé potraviny a návyky jsou pro játra jako minové pole. Samozřejmě, každý hned řekne alkohol, což je už taková klasika. Alkohol v těle rozbíhá štěpení na acetaldehyd – a ten je pro hepatocyty, tedy jaterní buňky, něco jako čistá šikana. Nejhorší jsou pravidelné večery s vínem, pivem nebo tvrdým alkoholem. Játra mají sice skvělou regenerační schopnost, ale když to s alkoholem přeháníme dlouhodobě, dřív nebo později začnou měknout a přestávají zvládat svůj provoz. Skvělá studie na lékařské fakultě v Olomouci z roku 2022 ukázala, že „mírní konzumenti“ často podceňují, kolik škody dokážou napáchat i dva drinky denně. Naši játra se totiž nezajímají o výmluvy – prostě musí zpracovat všechen alkohol bez ohledu na včerejší oslavu nebo stres v práci.

Jenže když se mluví o játrech, málokoho napadne, jak moc se na jejich zdraví podepíše moderní strava. Škodlivé jsou hlavně průmyslově zpracované potraviny s tunou jednoduchého cukru, umělých sladidel, konzervantů a typicky i trans-tuků. Vzpomeňte si na bílý rohlík se salámem, tavený sýr, balíček chipsů nebo sušenku do ruky jako „odměnu“. Tedy, když vídám večeře svých kamarádů, mám někdy pocit, že největší hrozba pro játra není alkohol, ale cukr. Játra totiž cukr ukládají jako glykogen, a když je toho moc, vzniká v nich tuk. Ten se hromadí a časem může způsobit nealkoholové ztučnění jater, což je čím dál častější diagnóza i mezi mladými Čechy – obvykle bez varovných příznaků.

K dalším nepřátelům patří neopatrné užívání některých léků. Snad každý zná paracetamol – ten najdete v lécích na bolest a horečku. Malé dávky nevadí, ale větší množství nebo kombinace s alkoholem mohou játra docela potrápit. Riziko roste, pokud někdo přecení „bezpečnost“ volně prodejných léků a nečte letáky. Tohle je důvod, proč lékaři varují před vlastním „léčením“ a mícháním léků na bolest spolu s alkoholem. Taky se doporučuje nezapomínat, že játra zatěžují i některé antibiotika, statiny na cholesterol nebo některé léky na revma a epilepsii. Hodně lidí taky podceňuje bylinné doplňky, které slibují „detoxikaci“, ale můžou obsahovat sloučeniny poškozující játra, pokud se berou ve vyšších dávkách nebo bez konzultace s doktorem.

Sběr těchto špatných návyků doplňuje i sedavý životní styl, fastfood, obezita a dlouhotrvající stres. Sedavé zaměstnání bez pohybu snižuje prokrvení orgánů a játra se můžou „dusit“ ve vlastním tuku. Obezita znamená nejen vyšší přísun tuků v jídle, ale i jejich ukládání v játrech, což je začarovaný kruh, který útočí pomalu, ale jistě. K tomu si přičtěte spánkovou deprivaci, kouření a nadužívání energetických nápojů – a máme tady koktejl, který bych nedala ani Lulu.

Nečekané hrozby: Faktory, které často přehlížíme

Nečekané hrozby: Faktory, které často přehlížíme

Většina lidí, když se řekne játra, si představí „vyměň pálenku za vodu a budeš v pohodě“. Jenže kolik z nás si hlídá složení běžného občerstvení, které kupujeme ve spěchu? Zajímavé je, že odborníci stále častěji upozorňují na běžné grilované maso, hotová jídla, nakládané sýry, uzeniny a různé polotovary včetně instantních polévek nebo čínských nudlí. Tato jídla obsahují vysoké hodnoty sodíku, dusitanů, fosfátů, umělých barviv a konzervantů. Některé z těchto látek, například benzoát sodný nebo glutamát, jsou bezpečné jen v omezeném množství. Při dlouhodobé nadměrné konzumaci zatěžují enzymatické systémy jater, které musí všechny tyto látky nejprve přeměnit na něco, co lze vyloučit pryč.

K tomu patří i nevinně vypadající energy drinky a limonády. V jejich složení najdeme spoustu cukru, kofeinu a často i více druhů umělých barviv a konzervantů. Když k tomu přidáte pravidelné popíjení bublinkových limonád a ledových čajů, rozjetý metabolismus se snaží stíhat, ale játra toho zkrátka unaví více, než by se na první pohled zdálo.

Další přehlíženou hrozbou je nadměrné užívání bylinkových přípravků. Různé čaje na „detox“ nebo kapsle, které slibují „pročištění“, mohou obsahovat rostlinné sloučeniny schopné poškozovat játra – třeba v kombinaci s léky, nebo pokud má člověk skryté onemocnění jater, o kterém neví. Známá je například kava-kava, která je v Česku zakázaná právě pro riziko akutního selhání jater, nebo některé produktů z aloe vera ve zvýšených dávkách.

Některé poškození jater může rychle přijít i po kontaktu s toxickými látkami v průmyslu nebo v domácnostech – bacha na časté vdechování chemikálií v lakovnách, úklidových prostředcích s chlórem a rozpouštědlech. Jaterní buňky tyto látky sice rozpoznají, ale jejich přetížení vede ke vzniku volných radikálů a zánětlivých stavů uvnitř orgánu. Pokud má někdo smůlu a ve výrobě dost často „čichá“ chemikálie, měl by se o svá játra starat opravdu pečlivě a udržovat pravidelný kontakt s lékařem nebo pracovním hygienikem. Je to jeden z případů, kdy vlastní zodpovědnost přebírá roli lékaře dříve, než se něco stane.

Stejně tak je dobré si dávat pozor na hubnutí. Rychlé a drastické diety játra zrovna nemilují – protože z tukových zásob se začnou uvolňovat toxiny, které játra musí filtrovat, a přitom hrozí zánět. Není od věci si hubnutí rozložit na více měsíců, pustit se do pohybu a klidně zajít za odborníkem, který pomáhá nastavit správný jídelníček i pitný režim.

Mimochodem, chronický stres je pro játra také velmi nepříznivý. Když je tělo pod tlakem, produkuje víc kortizolu, což má za následek zhoršení metabolických funkcí jater. Je to trochu ironie, že když se snažíme stress „zajíst“ nebo „zapít“, začneme přesně tímhle kolotočem ničit játra, která nás spolehlivě drží při životě.

Jak ochránit játra: Ověřené tipy a malé změny pro velký rozdíl

Jak ochránit játra: Ověřené tipy a malé změny pro velký rozdíl

Možná už vás napadlo, že hlavní je začít u své ledničky a domácí lékárničky. Mám radost, že dnes je kolem čím dál víc kaženíků, kteří si čtou etikety a nebojí se vynechat „zaručeně zdravé“ tyčinky a limonády. Nejlepší věc, kterou můžete pro svoje játra udělat, je zkusit jíst co nejvíc čerstvých, přirozených potravin. Ovoce, zelenina, kvalitní maso, ryby, luštěniny, semínka a ořechy – to je základ, který játra milují. Pokud si dáte večer sklenku vína nebo někdy burger z fastfoodu, svět se nezboří, ale z dlouhodobého hlediska platí pravidlo: játra odmění každou snahu o střídmost a pestrost.

Rozhodně má cenu zaměřit se i na omezení průmyslově zpracovaných potravin a doslazovaných nápojů. Nejen kvůli játrům, ale třeba i kvůli zdravým zubům a lepšímu spánku. Pokud máte chuť na sladké, sáhněte raději po čerstvém ovoci namísto sušenek. Uvařte si občas doma, vyhnete se zbytečným konzervantům a sůl můžete dávkovat podle toho, jak chutná spíš vám než výrobcům.

Svou roli hraje i pohyb. Nemusíte hned běžet maraton, ale každodenní 30minutová svižná procházka dokáže s metabolismem udělat zázraky. Studie z IKEMu ukazují, že už tři dny týdně střední fyzická aktivita znamenají menší riziko ztučnění jater. Když to půjde, přidejte trochu posilování, jízdu na kole nebo plavání. Vaše játra to ocení stejně jako vaše srdce.

Léky a doplňky je dobré užívat s rozumem. Koukněte na dávkování, v případě pochybnosti se poradit v lékárně nebo s lékařem. Zeptejte se na interakce, které by mohly játra poškodit – například kombinace paracetamolu a alkoholu. Pokud milujete bylinkové čaje nebo kapsle s výtažky, dávkujte opatrně a raději si dejte občas pauzu alespoň na týden každý měsíc.

Stres patří na černou listinu. Najděte si čas na relaxaci, meditaci, cvičení nebo klidně i pár minut s kočkou na klíně (Lulu doporučuje). Když si dopřejete kvalitní spánek, tělo zvládne detoxikaci mnohem lépe. Dýchejte zhluboka, dopřejte si alespoň osm hodin odpočinku a neděste se, když jeden den něco „nedodržíte“ – játra mají úžasnou schopnost regenerace, když jim dáte prostor.

Pokud chcete své játra dlouhodobě chránit, nechte si jednou za dva roky udělat jednoduchou jaterní kontrolu (krevní test na ALT a AST, případně sono břicha). Díky tomu se dá včas odhalit problém ještě předtím, než vznikne trvalé poškození. Nepodceňujte ani očkování proti žloutence typu A a B, zvlášť pokud rádi cestujete do zahraničí nebo máte v okolí někoho nemocného.

Játra jsou tiší hrdinové, kteří zvládají takřka nemožné. Když jim odlehčíme, odmění se nejen skvělou kondicí, ale taky lepší náladou, hezčí pletí a menší únavou. A klidně i o něco delším a kvalitnějším životem. Pokud se někdy rozhodnu v příštím životě reinkarnovat, rozhodně bych nebyla ráda lidskými játry v době energy drinků a fast foodu! Tak buďme k nim aspoň trochu fér.